Esemény- és Rendezvényfotós Kurzus

TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0059 - "A város - forma, tér és ritmus"

Menü

Projekt

Széchenyi terv

 

Magyarország megújul

 

Bemutatkozás

Az Esemény- és Rendezvényfotós Kurzus a fényképezés egy kiemelkedően fontos területével foglalkozó tanfolyam, ahol központi téma az események és szervezett programok fényképezése.

A résztvevők megismerkednek a fotózással és gyakorlatot szereznek kulturális-, szabadtéri- és sport rendezvények, események dokumentálásában, képi bemutatásában.

A délutáni órákon résztvevő diákok valamennyien a győri Krúdy Gyula Gimnázium diákjai.

A témákat körültekintően, a városi események figyelésével és kiválasztásával összekötve terveztük meg. A részvevők számára betekintés nyílik a város történetébe, az utcákon, tereken és közintézményekben zajló kulturális eseményekbe. A foglalkozások átfogó célja, hogy a résztvevő megismerjék a fényképezés elméleti alapjait, megtanulják a digitális képek készítését és szerkesztését. Ezt követően önálló látásmódot alakítsanak ki, lehetőségük nyíljon kísérletezni és véleményeket képi formában megjeleníteni. A gyakorlati foglalkozások során a résztvevők egymásnak asszisztálnak, így fejlődik a kommunikációs készségük és a csoportszellem. A tanfolyami keretek között több alkalommal lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára, hogy találkozzanak a fotós szakma különböző területein dolgozó és alkotó szakemberekkel, így munkájukkal kapcsolatban visszajelzésekre, együttműködésre és további lehetőségekre is esély nyíljon. Ezzel párhuzamosan fejlődnek digitális és technológiai ismereteik is, továbbá érteni fogják a mások által készített képek hatását is, a különféle érzelmek és hangulatok elérésének eszközeit, átlátják majd a reklám és a média manipulatív folyamatait is.

Hírek

A két Fotós Kurzus 2013/2014-es tanév közben készült munkáit, a diákok válogatott anyagát bemutató közös kiállítás 2014. május 29-én, csütörtökön 17.00 órakor megnyílt a Gyermekek Háza kiállító termében. A falakra ismét 50 kép került ki, amelyek nagyszerűen kidolgozottak és szépen kasírozott, keretezett munkák. A kiállításmegnyitón nagyon sokan voltak, alig fértünk el a teremben. Mivel ez a kiállítás a projekt zárása is volt, meghívtuk a tavalyi két Kurzus tagjait és annak elvégzéséről emléklapot, valamint egy-egy összefoglaló kiadványt adtunk át a tavalyi és az idei résztvevőknek. A kiállítást Dr. Nagy Miklós fotós, műgyűjtő-orvos nyitotta meg. Kedves és okos szavakkal értékelte a diákok látásmódját és kitartó munkáját. A képeket idén is bemutatjuk nyár közepén a Radó-szigeten, a Fotópiknik rendezvényen. Ezt követően az anyagot kora ősszel kettéválasztjuk és az együttműködő iskolákban, valamint a Széchenyi Egyetem Építész Műteremházában is kiállítjuk.

A Kurzus tagjai dolgoznak az őszi-téli hónapokban, részt vesznek divatfotózáson, vásárban, színházba, koncert- és táncfotózáson járnak. Elmennek idén is egy farsangi bálba, egyénileg látogatnak különféle rendezvényeket és közben sokat dolgoznak a digitális képmódosítások elsajátításán, alkalmazásán. Januártól készülnek és képeket válogatnak március Portfolio Review-ra, ahol ismét meghívott fotós szakemberek fogják munkáikat véleményezni. Ezt követően és a tavalyi év mintájára, áprilistól a kiállítási anyag előkészítése zajlik. A két Kurzus közös kiállításának tervezett időpontja: 2014. május 29.

2013. őszén ismét megkezdte a munkát a Rendezvényfotós Kurzus a Gyermekek Házában. A csoport új tagokkal dolgozik tovább, a mostani diákok is a Krúdy Gyula Gimnázium tanulói, és szintén heti egy alkalommal találkoznak majd egymással és a csoportvezetővel. A program számukra is elméleti és fotótörténeti alapozással kezdődik, aztán a néhány alapozó óra után gyakorlati feladatokkal, kísérletezéssel folytatódik a munka. Hasonló feladatokkal és problémákkal találkoznak majd mind az első csoport. Elkészítették a kompetencia felmérést, amely sokat segít az eddigi ismeretek és a hiányosságok feltérképezésében. Mindenki beszerezett egy-egy digitális fényképezőgépet és a szükséges eszközöket, részben a családtagoktól. A csoport nagyon összetartó és lelkes, velük is öröm lesz dolgozni. 

A nyár folyamán egy napra bemutattuk a kiállítási anyag egy részét a Radó-szigeten megrendezésre kerülő Fotópiknik rendezvényen, ahol sok érdeklődő megnézte a mi anyagunkat is. Ősszel pedig két intézményben lesz látható a Rendezvényfotós Kurzus anyaga: először a Győr-Moson-Sopron megyei Iparkamara kiállítótermében, aztán pedig a Krúdy Gyula Gimnázium aulájában. Mindkét helyszínen három héten keresztül lesz látható az anyag, majd visszaérkezik a Gyermekek Házába, ahol az archívumba kerül. 

2013. május 23-án, csütörtökön 17.00 órakor megnyit a két Fotós Kurzus kiállítása a Gyermekek Háza emeleti kiállítótermében. A megnyitón nagyon sokan voltak, elsősorban ismerősök, családtagok és barátok. A Rendezvényfotós Kurzus és az Épületfotós Kurzus közösen mutatkozott be, közel 50 kép került ki a falakra. A kiállítási anyag két nézőpontból mutatta be a várost: az épületfotókon a mozdulatlanságot, az állandóságot, a múltba és a funkcionalitásba forduló szerkezeteket láttuk, a rendezvényfotókon azonban az embereket, a mindennapi életet és a különleges, nyüzsgő, ünnepi pillanatokat. A megnyitó nagyon jól sikerült, jó hangulatban, sokáig beszélgettek és nézelődtek a vendégek. Rövid megnyitóbeszédet mondott Dimény Gábor állami főépítész-helyettes és Fábián György, egy neves újság főszerkesztője. A megnyitón zenei műsor is volt, négy tehetséges lány játszott fuvolán, ők a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai voltak. A kiállítás díjtalanul látogatható egész nyáron a Gyermekek Házában. Ősszel a kiállítási anyagot megbontjuk és két-két helyszínen ismét bemutatjuk.