"Mozgolódjunk!"

TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0059 - "A város - forma, tér és ritmus"

Menü

Projekt

Széchenyi terv

 

Magyarország megújul

 

Bemutatkozás

A kontakttánc és az akrobatika alapjait, elemeit tanulhatják meg a fiatalok. Az állóképesség és az erőnlét fejlesztése mellett fontos cél, a közösségépítés és a csapattá érés. A színpadi tánc kurzus során elsajátítható elméleti tudás: színháztörténet, csoportvezetés vezetés elmélete és gyakorlata, foglalkozástervezés, és gyakorlati tudás, kompetencia: talajtechnikák, gurulás technikák, ugrástechnikák, emelés technikák, eséstechnikák, akrobatikus elemek, mozgásos játékok.  A technikák elsajátítása és az állóképesség-erőnlét fejlesztése mellett a közösségépítés és a csapattá érés is fontos célunk.

 

Hírek

A második évünk végére értünk. A csapat fáradtan, de rengeteg tudással fejezte be ezt a évet. Előadásunkban olyan írók írásait használtuk, akik számunkra, a hétköznapokban is fontosak: Arany, Kosztolányi és Karinthy novelláit építettük egy olyan szerkezetbe, mely az elvágyódás és az el/szétvallás motívumaira épül. Az egyéni és páros tervezésekÉv vége felé mellé kis és nagycsoportos kórus mozgásokat használtunk. Vezérmotívumnak témáink mellett a zajok és a csend váltakozását használtuk, ezzel az üresség és a pörgő élet változásait mutatva meg.

Elindult a második év. A csoportunk az elmúlt évben és a közös tréningek, valamint a tábor során összeforrt, nagyon jó közösség alakult ki. A csapat törzse már biztosan mozog a térben, a színpadon, nem illetődnek meg, ha egyéni vagy akár páros tervezésre kerül a sor. A talaj technikák és vezetések után az ugrások, gördülések technikájának elsajátítása lép előtérbe. 

Ebben az évben egy novellákból és balladákból álló csokrot igyekszünk szerkeszteni, melyben a kis csoportos együtt mozgások - kórus - is szerepet kap

A Mozgolódjunk csoportja idén nyáron a győrújbaráti Apor üdülőházban táborozott. Azt hiszem, hogy ennél "izzasztóbb" tábort nem is kívánhattunk volna. Nem csak a tréningek, de az nagy meleg kibírása is erőt próbáló feladatnak tűnt. A tábor alatt a fiatalok az állati tulajdonságokkal felruházott embereket és emberi tulajdonságokkal bíró állatok bőrébe bújhattak és ezen keresztül vizsgálták saját testüket és annak szélsőségeit. A tréningek mellett szórakoztunk és nevettünk is sokat a mutogatós és mozgásos játékoknak köszönhetően. A csapatot összehozta ez a tábor és a kohézió megkönnyítette a munkát, a jövőbe is csak bizakodva, pozitívan nézünk.

 

A Nyugat-dunántúli Regionális Diákszínjátszó Fesztiválon is részt vettünk off programként, nem kérve minősítést. Egyrészt, hogy megmutathassuk magunkat és azt is amivel mi foglalkozunk, másrészt pedig, hogy bepillantást nyerhessünk a fesztivál életébe. 

December elején volt az első nagyobb tréningje a csapatnak, amit Frankó Katalin tartott.

Több új dologgal ismerkedhettek meg a résztvevők, pl.: hogyan reagálnak különböző impulzusokra, hogyan tudnak esetleg egész csoportban dolgozni a színpadon, milyen, amikor bármikor-bárkitől kaphatnak egy érzetet és arra improvizatív módon reagálni kell, hogyan lehet egy papírlapot megtáncoltatni illetve, hogy mennyi mindenről árulkodik csak a zene.