Épületfotós Kurzus

TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0059 - "A város - forma, tér és ritmus"

Menü

Projekt

Széchenyi terv

 

Magyarország megújul

 

Bemutatkozás

Az Épületfotós Kurzus egy speciális témával foglakozó tanfolyam, ahol középiskolás diákok foglalkoznak a fotózással és a város érdekes épületeinek megörökítésével. 

A program célja önálló látásmód kialakítása, a tények és vélemények képi formában történő megjelenítése. Ezen kívül a résztvevők megismerik a fényképezés elméleti alapjait, a digitális képek készítését és szerkesztését is megtanulják.

A résztvevők valamennyien a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai, akik a Gyermekek Házában a tanfolyam kereti között megismerik és gyakorolják a fényképezést.

Állandó témájuk a város, az épületek és az épületrészletek. Betekintésük nyílik az építészettörténetbe, az építész-tervezők gondolkodás módjába, funkcionális és szakrális terek kialakításának folyamatába.  Betekintésük nyílik a város történetébe, a stílusok  történetébe,  a építész téralakítás és a városépítészet folyamatába, gyakorlatába. A program során átfogó történeti, technikai és gyakorlati ismereteik lesznek. A részvevők találkoznak a fotós és az építész szakmában dolgozó szakemberekkel és oktatókkal, így munkájukkal kapcsolatban visszajelzésekre, együttműködésre is esélyük lesz.

A gyakorlati foglalkozások során a résztvevők egymásnak asszisztálnak, így fejlődik a kommunikációs készségük és a csoportszellem.  Érteni fogják a mások által készített képek hatását is, a különféle érzelmek és hangulatok elérésének eszközeit. Jobban mögé látnak majd a reklám és a média manipulatív folyamatainak. Fejlődnek digitális és technológiai ismereteik is.

Hírek

diákok válogatott anyagát bemutató kiállítás 2014. május 29-én, csütörtökön 17.00 órakor megnyílt a Gyermekek Háza kiállító termében. A két Fotós Kurzus 2013/2014-es tanév közben készült munkáit, közel 50 képet láthatunk a falakon, mindegyik szépen kidolgozott és kasírozott munka.

A kiállításmegnyitón nagyon sokan voltak, alig fértünk el a teremben. Mivel ez a kiállítás a projekt zárása is volt, meghívtuk a tavalyi két Kurzus tagjait és annak elvégzéséről emléklapot, valamint egy-egy összefoglaló kiadványt adtunk át a tavalyi és az idei résztvevőknek.

 

Szeretnénk idézni két diák véleményét: 

"Az elején nem hittem volna, hogy ilyen jó lesz. Eleinte nem is akartam végig maradni, mert nem tartottam magam ide valónak. De ahogy egyre több és több dolgokat megtanultam rájöttem, hogy nagyon élvezem és már vártam mit fogunk csinálni a következő csütörtökön. Persze mikor emberekhez oda kellett menni, hogy fotót csinálhassunk az adott téma szerint, nem volt egyszerű, de a vége felé egész jól belejön az ember ha akarja. Sok ember meg ismertem és pár történettel is gazdagabb lettem. A csoportvezetőnk nagyon sok mindent meg tanított, amit nagyon köszönök! Egy baja volt ennek a tanfolyamnak, hogy ilyen rövid. Szívesen járnék még egy évet!"

"A képzést nagyon élveztem. Az órák nagyon jó hangulatban teltek, és közben nagyon sokat tanultunk a fotózásról. Sok jó élménnyel gazdagodtam, kiemelni nagyon nem tudok belőlük. Szerettem bejárni az órákra, amik vidáman és jó hangulatban teltek.A csoportvezetőtől rengeteg fontos információt és szakmai tudást kaptam, mind ezt az órák keretein belül és kívül is. Nem csak csoportként tekintett ránk, hanem személyenként is foglalkozott az emberekkel. Idejét nem sajnálva válaszolt kérdéseimre és segített a képek javításában is. A tanfolyamot rövidnek mondanám. Nem ezért, mert az oktatás nem volt megfelelő, vagy egyéb hiányosságok miatt. Csak szimplán jó volt be járni rá, és a csapattal az órákon részt venni."

 

A kiállítást Dr. Nagy Miklós fotós, műgyűjtő-orvos nyitotta meg. Kedves és okos szavakkal értékelte a diákok látásmódját és kitartó munkáját. A képeket idén is bemutatjuk nyár közepén a Radó-szigeten, a Fotópiknik rendezvényen. Ezt követően az anyagot kora ősszel kettéválasztjuk és az együttműködő iskolákban, valamint a Széchenyi Egyetem Építész Műteremházában is kiállítjuk.

Az őszi-téli hónapokban a Kurzus tagjai dolgoznak, bejárják a belváros, tereket, parkokat és középületeket látogatnak. Kifejezetten a tágas és mély tereket keresik, láthatóan a nagyívű és letisztult formákat kedvelik. Dolgoznak a digitális képmódosítások elsajátításán, alkalmazásán. Egyénileg projektjüket is megvalósítják februárban és képanyagukat közösen elemezve és válogatva készülnek a márciusi Portfolio Review-ra, ahol most is három meghívott fotós szakember mond véleményt az összeállításokról. A két Kurzus közös kiállításának tervezett időpontja: 2014. május 29.-e, ezért áprilistól a kiállítási anyag előkészítése zajlik. 

Az Épületfotós Kurzus 2013. őszén ismét megkezdte a munkát a Gyermekek Házában, de a csoport új tagokkal dolgozik tovább. Az új diákok is Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulói. Heti egy alkalommal találkoznak majd egymással és a csoportvezetővel. A program számukra is elméleti és fotótörténeti alapozással kezdődik, hasonló feladatokkal és problémákkal találkoznak majd mind az első csoport, néhány alapozó óra után gyakorlati feladatokkal, kísérletezéssel foglalkoznak. Velük is elkészítettük a kompetencia felmérést, amely sokat segít az eddigi ismeretek feltérképezésében. 

Remélhetőleg őszi és téli fotótúrák során az időjárás is mindig kegyes lesz hozzájuk és napsütésben indulhatnak. Már az első alkalommal is mindenkinek volt fényképezőgépe és nagy örömünkre szolgált, hogy a diákok többsége be tudta állítani a fehéregyensúlyt és az ISO értéket. Így tudtunk beszélgetnik a panorámafotózásról, a makettfényképezésről és az építészeti terek, mélységek, távolságok bemutatásának szempontjairól. 

 

A nyár elejére összeállított kiállítási anyag egy részét júliusban egy napra bemutattuk  a Radó-szigeten megrendezésre kerülő Fotópiknik rendezvényen, ahol sok érdeklődő megnézte a mi anyagunkat is. Ősszel pedig két intézményben lesz látható a Épületfotós Kurzus anyaga: először a Hild József Építőipari Szakközépiskola aulájában, ezt követően a Széchenyi István Egyetem Építész Műteremházának lépcsőházában. Mindkét helyszínen egy hónapon keresztül lesz látható az anyag, majd visszaérkezik a Gyermekek Házába, ahol az archívumba kerül. 

2013. május 23-án, csütörtökön 17.00 órakor megnyit a két Fotós Kurzus kiállítása a Gyermekek Háza emeleti kiállítótermében.  A Rendezvényfotós Kurzus és az Épületfotós Kurzus közösen mutatkozott be, közel 50 kép került ki a falakra.

A kiállítási anyag két nézőpontból mutatta be a várost: az épületfotókon a mozdulatlanságot, az állandóságot, a múltba és a funkcionalitásba forduló szerkezeteket láttuk, a rendezvényfotókon azonban az embereket, a mindennapi életet és a különleges, nyüzsgő, ünnepi pillanatokat. 

Rövid megnyitóbeszédet mondott Dimény Gábor állami főépítész-helyettes és Fábián György, egy neves újság főszerkesztője. A megnyitón zenei műsor is volt, négy tehetséges lány játszott fuvolán, ők a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai voltak. A megnyitón nagyon sokan voltak, elsősorban ismerősök, családtagok és barátok, a rendezvény jól sikerült, sokáig beszélgettek és nézelődtek a vendégek.

A kiállítás díjtalanul látogatható egész nyáron a Gyermekek Házában. Ősszel a kiállítási anyagot megbontjuk és két-két helyszínen ismét bemutatjuk.