Arrabona Diákszínpad "Nagy" Csoport

TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0059 - "A város - forma, tér és ritmus"

Menü

Projekt

Széchenyi terv

 

Magyarország megújul

 

Bemutatkozás

A Gyermekek Háza Arrabona Diákszínpada közel 50 éve működik, és színvonalas diákszínjátszó csoportja Győr-Moson-Sopron megyének. Célja, hogy közösségben, szórakozva, tanulva, fejlődve, értelmesen tölthessék el a győri és Győr környéki fiatalok az idejüket. Tanuljanak rendezőjüktől, egymástól, és egymásról, és magukról. A csoportok tagjai győri általános és középiskolás fiatalok. Produkcióik minden évben képviseltetik magukat megyei és országos versenyeken, rendezvényeken. A diákszínpad jelenleg három külön csoportban működik, melyeknek tagjai 8 és 18 éves kor között vannak. Bár külön – külön próbálunk, mégis mi – így együtt – vagyunk az ARRABONA! Közös programokat, tréningeket szervezünk, és fontos, hogy megnézzük egymást, ott legyünk egymás fellépésein és drukkoljunk egymásnak. ami különösen lényeges számunkra, hogy mind a három csoportnak a vezetői maguk is Arrabonások voltak gyermek és ifjúsági színjátszósként, hogy aztán képezve magukat most ők vezethessék ezeket a csoportokat.

2012/13 as tanévben immár négy, korosztályonként eltérő csoportban dolgoznak. A mini csoport ebben az évben alakult, a kis csoport két, a középső három, a nagy csoport hat éve dolgozik együtt. Ezen csoportok mellett 2012 és 2014 között a TÁMOP 3.2.3-A-11-01-2012-059 számú pályázatnak köszönhetően a korábbi nagy, immár ifjúsági csoportot is a házban tarthattuk, segíthetjük közös munkájukat.

Hírek

A tavaszi tréning hétvégénken született jelenetvázlatok már csak arra vártak,hogy megtöltsük őket, mindenki izgalommal telve várta, mi alakul a kis jelenetcsírákból, dalkezdeményekből. A következő két hónap próbálkozások és gyakorlások sorát hozta magával. A próbákon a terem minden pontján szöveget memorizáló, dallamokat dúdoló emberek bóklásztak, a rendező instrukciókkal, tanácsokkal látott el mindenkit. Jöttek a páros, hármas kis jelenetek próbái, majd ezek után a nagy csoportos egységek is.  Együttműködni sohasem könnyű, nade 14-en egy jelenetben?! Szép lassan azonban a színpad minden sarka megtelt élettel. Elindult a dolog és láttuk, hogy mindenki megtalálta a helyét a készülő előadásunkban: megelevenedett egy kis falu utcája, kialakult a kismanók civódása, megérkezett egy igazi vidéki lagzi hangulata, szóval kezdtünk ráérezni. Az első féléves tréningek során tanultakat kipróbálhattuk a gyakorlatban is. Az előadás bemutatója szinte már csak örömjáték volt, a színpadra lépés során minden görcs és feszültség eltűnt belőlünk, élveztük, hogy együtt alkotunk, hogy együtt lehetünk, hogy együtt játszhatunk. 

A 2014-as év utolsó pár hónapja lázas munkával telt házunk táján. Próbáról, próbára, hétről, hétre újabb felvonást magoltunk, improvizáltunk,jelenetet építettünk. Ismerkedtünk az írott anyaggal és egymással. Rengeteg variációt próbáltunk ki egy témára, izgalmas volt látni egy-egy páros, hogyan alakítja saját szájízére az ibseni sorokat. Az új év meghozta a szereposztást is, voltak nagy meglepetések, nagy örömök,de ami talán a legszebb nagycsalódásoktól mentesen vághattunk neki a következő félévnek. Kicsit talán mindannyiunkat meglepetésként ért, de a következő pár hónapban Peer Gynt egy időre pihenni tért, jöttek azonban helyette a tréningek. Frankó Katalin zenés tréningjével indítottunk,a hangsúlyt az éneklésre, sőt talán leginkább az egyéni éneklésre fektetve. Énekelni, persze mindenki szeret otthon, az üres utcán, a zuhany alatt, tulajdonképpen bárhol, de a többiek előtt, na az egészen más. Jó néhányunknak jelentett nehézséget ledobni ezeket a gátlásokat, de végül persze mindenki dalra fakadt. A zenét a mozgás követte, Tárnoki Márk mozgás tréningjét volt szerencsénk kipróbálni. Nem mindennapi élményben volt részünk: hunyd le a szemed és képzelj el egy színt, most képzeld el, hogy a tested ilyen színűvé varázsolja a környezetét, és most rajta, fess! Nem semmi ugye? A sort végül Tóth Orsi zárta kreatív zenei tréningjével. A foglalkozás alapjaiban változtatta meg a zenéről alkotott képünket, most már tudjuk zene lehet tulajdonképpen bármi, akár a csend is, éppen ezért zenélni bárki tud. Rengeteg élmény, új tapasztalat, megszerzett tudás, megoldott feladat van tehát a hátunk mögött, előttünk, pedig még ennél is több sorakozik.

 

Egy csoport vagyunk vagy amatőr társulat( bármit is jelentsen ez) vagy esetleg egy baráti társaság? Valószínűleg mindegyik, de leginkább talán egy fajta véd és dac szövetség. Olyan a gyerek és a felnőttkor küszöbén billegő fiatalok csoportja, akik egy-egy hosszú évek után megszünt csoportból maradtak hátra, de különböző okoknál fogva foggal körömmel kapaszkodunk a színjátszásba. Az első próbánk több, mint két hónapja volt és évek óta ismerjük egymást. A kérdés, bizonytalanság, mint látható rengeteg, a fix pont viszonylag kevés, és hogy akkor mégis mi adja “a megalakultunk”kijelentés aktualitását? Valójában nem sok, mindössze két dolog, az első, hogy mikor felmerült a ki megy ki marad kérdés egyértelművé vált, hogy senki nem megy sehová, mindenki hosszú távra tervez, ez azért biztató! A második ok ennél sokkal prózaibb, megtudtuk mivel fogunk dolgozni. Ha az ember a kezében tartja egy norvég dráma szövegkönyvét az valahogy valódibbá teszi a dolgokat. Ennél csak egy valami idézi jobban a rideg valóságot, a szöveg tanulás… De valójában az írott anyag, esetünkben Henrik Ibsen Peer Gyntje lehetőséget ad.Van miről elmélkedni, beszélgetni,vitázni, talán ez az, mármint a közös téma, amitől az emberek úgy érzik összetartoznak. 

Az idei nyáron is megtartottuk táborunkat, ahol Tasnádi István Rovarok c, drámájával dolgoztunk. Ez az anyag jó kiindulópont volt ahhoz, hogy olyan fiatalokat érintő problémákkal foglalkozzunk, mint a pályaválasztás, a szerelem, a barátság vagy akár az árulás, a "bandázás" témaköre. Az előadás építés mellett fontos szerepet kaptak a tréningek is: beszédtechnika, mozgás és színészmesterség volt a terítéken. A csoporttal már többször dolgozott együtt Varju Nándor, idén őt kértük meg az együttműködésre. Ismét remek tapasztalatokkal gazdagodtunk és biztos vagyok benne, hogy ezeket és a megszerezett tudást jövőre kamatoztatni tudjuk.

Az Arrabona Diákszínpad Ifjúsági csoportja, idén a XXIV. Nyugat-dunántúli Diákszínjátszó Fesztiválon lépett fel, ami a Gyermekek Háza szervezésének köszönhetően jött létre. Idén az eddigiekhez képest kevesebb csoport lépett fel, de a győri színjátszó csoportok által képviselt minőségi színjátszás idén is meg volt. 10 csoport lépett fel, 10 előadással. A zsűri azzal szerette volna hangsúlyozni a fesztivál hangulatát, hogy minden csoportnak osztott minősítést, ami az ilyen fesztiválokon ritkán szokott előfordulni. Így 4 Bornz és 3 Ezüst minősítés mellett a 3 Arany minősítés egyike az Arrabona Ifjúsági csoportjáé lett és előadásunkból két játszó is színészdíjban részesült. Nagyon fontos lépés ez nekünk, illetve egy komoly visszajelzés abban, hogy jó úton haladunk és hogy jó, sikeres az, amit csinálunk.